V minulém díle jsme si pověděli, jak snížit náklady na provoz lednice výběrem správného modelu, umístění spotřebiče v kuchyni, omezením větrání, udržováním pořádku a také tím, že nebude lednička zbytečně prázdná. Dnes tu máme šest dalších dobrých rad, které mohou výrazně pomoci.
Předchozí díl najdete na tomto odkazu >>
Plastové nebo skleněné boxy s víčkem určené do ledničky na přechovávání potravin jsou k dostání v každém obchodě a lepší mít levné a nekvalitní, než žádné. Když ale půjdeme v uvažování o krok dál - skleněné jsou čistější, nepřijímají a nevydávají pachy a nadto lépe akumulují chlad, takže minimalizují ztráty při větrání.
Vlhkost, která se z potravin přirozeně uvolňuje, zhoršuje efekt chlazení nežádoucí kondenzací, pomáhá šíření nevábného aroma v lednici a také jde k duhu bakteriím a plísním, které v lednici samozřejmě nechceme. Uzavřením čerstvých potravin do vhodných krabiček, nebo dokonce do vakuových obalů, výrazně prodloužíte jejich životnost a ušetříte další peníze za chlazení.
Pokud si rádi vaříte i na druhý den, určitě jste někdy přemýšleli, jestli spíš chladit ještě teplý hrnec v lednici, nebo ho nechat stát venku než vystydne (a jestli je to tak vůbec bezpečné). Správně je druhá varianta. Ochladit o dvacet stupňů několik litrů polévky nebo čerstvých vlhkých potravin spotřebuje opravdu hodně energie. Pokud to ale bude místo o dvacet o celých čtyřicet, můžete si kromě vysoké spotřeby nechtěně ohřát celý obsah ledničky.
Obrázek přímo od výrobce - spotřebiče italských mágů moderního designu SMEG vyvedené ve shodné pastelově modré barvě. My rýpavější ovšem vidíme hned několik prohřešků - lednice postavená o okna (alespoň je stíněná jakousi vnitřní okenicí), kterou zároveň ohřívají zboku trubky od topení.
Nejdůležitějším a nejvíce zranitelným prvkem izolace ledničky je těsnění u dveří. K poškození dochází mechanicky, když se třeba zašpiní od něčeho lepkavého a pak se trhnutím otevře. Pokud není lednička vzduchotěsná, zbytečně roste její spotřeba. Kromě toho, že dáte pozor na otevírání, čistotu a sem tam se podíváte, jestli není těsnění někde prasklé, se v obchodě klidně zeptejte, jak by později případně probíhala výměna.
Na zádech lednice najdete nejčastěji černou mříž, která je na omak horká. Je to chladič, přes který se lednička zbavuje odpadního tepla. A samozřejmě velice dobrý lapač prachu a mastnoty v kuchyni. Čistý chladič znamená ekonomičtější provoz a tak se vyplatí někdy krátce mřížku omrknout, jestli vám na ní nedrží chuchvalce prachu. Nezapomeňte, že pokud budete chtít ledničku posouvat po podlaze, je potřeba ji na to vypnout a pak klidně nechat pár desítek minut (zavřenou) uklidnit, než ji znovu zapnete.
Na displeji máte sice nastavené 4 °C, ale uvnitř může být klidně mezi sedmi a nulou. Je to samozřejmě tím, že studený vzduch klesá dolů a teplejší stoupá nahoru. Proto jsou moderní lednice vybavené vynucenou cirkulací vzduchu a proto je potřeba udržovat uvnitř část prostoru volného, aby se chladný vzduch všude dostal. Domácím teploměrem zkuste teplotu nahoře, dole a třeba ve dveřích. Je možné, že zjistíte, že nastavení na 4 °C je zbytečné a posunete ho na 5 °C. I to jsou peníze.
Některé moderní spotřebiče jsou vybaveny funkcemi pro úsporný provoz, když třeba odjedete na týden k moři. Máte něco takového doma? Používejte to, třeba i když jedete jen na dva dny na chatu.
Ještě jste nečetli minulý díl? Najdete ho tady:
Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!
HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice
Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE
Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:
Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.
© HOMEWARE s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o. Zobrazit panel o souborech cookie.