Máte chuť si do kuchyně pořídit měděný hrnec nebo pánev, ale zároveň se bojíte složité údržby a nejste si jistí zdravotní nezávadností? V tomto článku si všechno řekneme a vysvětlíme, proč se měděného nádobí nebát a v čem je naopak tak skvělé.
Některé značky, jako třeba francouzský Mauviel, stále vyrábějí měděné nádobí v designu, jaký byl v módě v devatenáctém století. Vybavení kuchyně je pak neskutečnou potěchou pro oko a nadto samozřejmě skvěle vaří. Zdroj: Homeware.cz
Měď perfektně vede teplo a výrobci nádobí to stále dokola opakují. Co je na tom ale tak skvělého?
Při smažení a vůbec při kontaktní tepelné přípravě potravin je velice důležité, aby byla plocha pánve nebo dno hrnce rozehřáté rovnoměrně a aby nedošlo vhozením studené potraviny z lednice ke vzniku chladných míst. Důvodem, proč nikdo nedoporučuje používání nejlevnějšího nádobí není touha vydělat víc peněz, ale právě nejčastěji tato slabina - nerovnoměrné ohřívání, kdy třeba kus masa z části spálíte a některé kousky jsou polosyrové.
Tomu se dá předejít rovnoměrným a důkladným rozehřátím pánve nebo hrnce před vložením potravin. Důrazně tento postup doporučujeme u litinového nádobí, které ani jinak fungovat nemůže, ale naproti tomu u nepřilnavého nádobí rozehřváním naprázdno riskujete, že zkrátíte jeho životnost.
Měděné nádobí díky rychlosti rozvodu tepla po celé ploše vzniku chladných míst brání.
U většiny značek měděného nádobí se dočtete, že pod vnější měděnou vrstvou tvoří tělo hrnců a pánví hliníková slitina. A celkem pochopitelně vás asi napadne, že to vypadá, jako by chtěl někdo drahou mědí šetřit. Je to pravda? Ano i ne.
Měď je skutečně drahá a cena celoměděného nádobí tomu odpovídá. Vytvoření sendvičové stavby, kdy se část mědi uvnitř nádobí vymění za hliník u některých značek skutečně pomáhá snížit výrobní cenu, ale není to hlavní důvod.
Tak rychle, jak se měď na sporáku ohřeje, tak rychle a ochotně stydne po vypnutí vařiče. Ne vždycky je to přesně to, co od nádobí chcete. Hliník je rovněž velmi dobrým vodičem, ale dává nádobí delší setrvačnost a lepší akumulaci. Pokud se tedy dočtete, že je vaše měděné nádobí vevnitř tak trochu hliníkové, buďte rádi. Je to pro váš prospěch.
Není, jinak by ho nikdo nekupoval a nikdo nevyráběl. Měď patří v lidské stravě ke stopovým prvkům a zvyšovat její příjem není ani potřeba, ani to není zdravé. Ale u měděného nádobí vás toto riziko nečeká, protože se záměrně vyrábí s vnitřním pokovením některým z chemicky netečných a potravinářsky nezávadných kovů, jako jsou cín nebo nerezová ocel. Proto je měděné nádobí zvenčí pěkně měděné a zevnitř stříbrné.
Vrstva cínu nebo nerezové oceli brání dlouhodobému styku potravin s mědí a tím i vstupu mědi do našeho jídelníčku. Pokud se vám nějakým způsobem podaří vniřtní pokovení odštípnout nebo poškodit tak, že vykoukne měď, vyplatí se nechat si nádobí opravit a vnitřní hygienický povrch obnovit.
Není, pokud nečekáte, že ho budete dávat do myčky. Měď na vzduchu matní a má chuť měnit barvu do hnědé a zelené, ale dá se tomu předcházet, pokud nádobí po ručním mytí důkladně usušíte. Jakékoliv barevné změny, které na nádobí vzniknou, lze odstranit opatrnou aplikací jemně abrazivního materiálu - tedy ne písku nebo drátěnky, ale spíš speciálního přípravku, nebo kombinace citronu a sody.
Další informace o výhodách a nevýhodách měděného nádobí se dočtete zde.
Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!
HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice
Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE
Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:
Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.
© HOMEWARE s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o. Zobrazit panel o souborech cookie.