Co je to titanové nádobí a jak se vyrábí?

co je to titanové nádobíTitanové nádobí vyrábí celá řada firem a lidé si ho pochvalují. Kombinace nízké hmotnosti, nepřilnavosti a odolnosti proti poškození z něj dělá výhodný nákup za dobré peníze.

Přesto panuje řada nejasností o tom, z čeho se vlastně vyrábí a čemu vděčí za své nadprůměrné vlastnosti. Titanové nádobí se totiž nevyrábí (výhradně) z titanu.

 

Titan je lehký, stabilní a velice pevný kov. V poměru pevnosti vůči hmotnosti je dokonce nejlepší ze všech známých kovů. Pro představu - titan je stejně tvrdý a odolný jako nerezová ocel, ale váží jen polovinu. Perfektní je taky jeho odolnost proti působení kyselin a proti oxidaci. Za povšimnutí stojí i fakt, že se čistý titan používá i v chirurgii na výrobu různých protéz a náhrad. Perfektně se totiž snáší s lidskou tkání, nijak v těle nereaguje a nejsou známy případy alergií.

Vyrábí se titanové nádobí z titanu?

Možná vás to trochu překvapí, ale to, co v obchodě běžně koupíte jako "titanové nádobí", v sobě titanu obsahuje jen nepatrné množství. Hned si taky řekneme proč.

Titan je velice špatný vodič tepla. I když by bylo skvělé mít prakticky nezničitelné nádobí o poloviční hmotnosti proti nerezové oceli, pomalé nerovnoměrné zahřívání by vás brzy dovedlo k šílenství. Přesto nádobí vyrobené čistě z titanu existuje, ale jinde, než byste ho čekali - jako horolezecké vybavení. Nezičitelnost a co nejnižší hmotnost je při extrémních výkonech víc, než rovnoměrné prohřívání jídla.

Běžné nepřilnavé "titanové nádobí" se vyrábí z hliníku, kde jsou titanové mikročástice součástí keramického nebo nepřilnavého vnitřního povrchu. Takto upravené nádobí vděčí titanu za výrazně zvýšenou odolnost proti poškrábání a proti působení solí v myčce. Což je vlastně to hlavní, co chceme. Titanové nádobí tvoří mezi nepřilnavým nádobím do kuchyně špičku v kvalitě, životnosti a komfortu obsluhy, proto je o něco dražší.

Indukční titanové nádobí ballarini albaindukční titanové nádobí zwilling forteindukční titanové nádobí scanpan techniqindukční titanové nádobí woll nowo

Nejčastěji se setkáte s titanovým nádobím s korpusem z hliníkové slitiny, který je po celém povrchu pokrytý odolným nástřikem. Vnitřní nepřilnavá vrstva obsahuje titanové mikročástice pro zvýšení odolnosti. Fotografie: Homeware.cz

Časté mýty o titanovém nádobí

Kromě toho, o čem jsme si už řekli, jsou tu ještě další polopravdy a nepřesnosti, které se do oběhu dostaly špatným překladem a někdy i lajdáckými popisky přímo do výrobce.

Titanové nádobí titanu nevděčí za nepřilnavost. Titanové částečky se přidávají do nepřilnavých povrchů kvůli výsledné tvrdosti a odolnosti, ale nepřilnavost je daná dalšími látkami na bázi syntetických pryskyřic. Ale o tom jindy.

Titanové nádobí není díky titanu vodivější. I to se dočtete poměrně často - ale titan je mizerným vodičem tepla. Za konzistentní výsledky vaření a smažení na titanovém nádobí může hliníkové jádro. Existuje i nerezové nádobí s titanovým nepřilnavým povrchem, ale to opět obsahuje alespoň hliníkovou vložku v sendvičovém dně, protože ani nerezová ocel není dobrým vodičem tepla.

nerezové nádobí s titanovým povrchem Scanpan CTXscanpan CTX

Jako titanové lze označit i nádobí vyrobené z nerezové oceli s vnitřním nepřilnavým povrchem s titanovými částečkami. Fotografie: Homeware.cz

Je titanové nádobí zdravé? Je bezpečné?

Vzhledem k tomu, že řada lidí po úrazech nosí v těle titanové destičky, šroubky, nebo dokonce celé umělé klouby, dá se celkem předpokládat, že samotný titan lidskému tělu nijak neškodí. Otázka bezpečnosti a zdraví je tedy spojená s tím, jaké je složení nepřilnavé vrstvy na nádobí a jak je to vlastně s všudypřítomným hliníkem.

Keramické nebo nepřilnavé vrstvy brání styku potravin s hliníkem. Existuje určité nepotvrzené podezření, že zvýšený příjem hliníku může souviset s Alzheimerovou chorobou. Jak se ale dočtete například na webu Alzheimerovy společnosti, podezření se stále neprokázalo. I tak se snažíme styku potravin s holým hliníkem bránit, pro jistotu. Je potřeba si říci, že ani značně poškozené nepřilnavé nádobí příjem hliníku v lidské potravě nijak nezvyšuje, běžná potrava obsahuje hliníku poměrně velké množství a tělo je zvyklé se ho zbavovat.

Otázkou zůstává, jak zdravé jsou keramické a nepřilnavé povrchy. Evropský a náš český trh naštěstí chrání celá řada instutucí se svými certifikáty. Je přirozené si ověřit a ptát se, jestli váš vybraný výrobce nebo prodejce garantuje hygienické atesty. Všichni asi vnitřně tušíme, že čím levnější zboží a tajemnější původ, tím větší pravděpodobnost, že žádné atesty nemá.

Nádobí s nepřilnavým povrchem s obsahem titanových částic je zdravé a ekologické v těchto směrech: Nepřilnavost umožňuje využití minimálního množství tuku, to je zdravé. Hliníkové jádro snižuje spotřebu energie. To je ekologické. A dlouhá životnost kvalitního titanového nádobí znamená, že ho dlouho nevyhodíte a budete ho spokojeně používat. Což je vedle ekologického aspektu nakonec to nejdůležitější pro nás osobně.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.