Jak čistit plynový gril?

jak čistit plynový gril

Na kamnech ještě sušíme brusle z minulého týdne a už je pomalu počasí na grilování. Ti, kdo gril na podzim pečlivě zazimovali, budou mít start nové sezóny jednodušší, ale většina z nás bude mít asi co do činění s loňskou špínou a možná i známkami koroze materiálu.

Aby se to příště nestalo, řekneme si, jak nejsnáze gil čistit po každém použití a jak v průběhu sezóny.

 

Jak to tak bývá, údržba plynového grilu se dá rozdělit na část po každém použití a část "jednou-dvakrát za sezónu". Pokud patříte k lidem, kteří gril zásadně nečistí, jinak by prý maso nemělo žádnou chuť, raději na to rovnou zapomeňte, než si přivodíte zažívací problémy, nebo něco horšího. Přečtěte si raději náš článek, co přesně dodává chuť grilovanému masu.

Pravidelné čištění plynového grilu

Než na mastnou grilovací mřížku obětujete celou lahvičku saponátu, zkuste raději gril pustit na plný výkon a nechat ho hřát na prázdno. Mastnota usazená na mřížce, ale i ve spalovací komoře a na horním krytu grilu se spálí a přestane lepit. Poté stačí na ocel nebo litinu buď jemný ocelový kartáč (bývá součástí každé grilovací sady), nebo houbičku s jarovou vodou. Čištění na sucho má tu výhodu, že nemusíte mít obavy ze zatečení vody v podzimních měsících, kdy by sama rychle nevyschla.

čištění mřížky grilu

Grilovací mřížka se pokrývá připečenou šťávou s kousky masa. Zvýšením výkonu grilu naprázdno dosáhnete toho, že mastnota zuhelnatí a přestane lepit. V tom momentě je potom mytí jednodušší.

Mřížku zbavenou hrubých nečistot potřete obyčejným jedlým rostlinným olejem. Použít můžete papírovou utěrku, nebo prázdnou lahvičku od parfému s rozprašovačem. Olej zaschne a nejen chrání povrch, ale bude se chovat jako nepřilnavá vrstva při dalším grilování.

Kamenné grilovací desky, plechové pekáče a další rovné povrchy můžete čistit škrabkou, ale jen pokud nemají nepřilnavou povrchovou úpravu, pak je lepší čištění namokro.

Vnějšek grilu je dobré občas utřít jarovou vodou. Sice nehraje roli při grilování, ale zaschlá nebo vypečená špína prostě špatně vypadá.

Údržba grilu jednou za sezónu

Zatímco zběžné vyčištění a naolejování mřížky a okolí ušetří práci při dalším grilování a trochu prodlouží životnost grilu, to nejdůležitější je potřeba provést alespoň jednou za sezónu pořádně.

čištění grilu flavorizér

Při sezónním mytí grilu vyjměte všechny volné části, které se pokrývají mastnotou, a umyjte je v kýblu jarovou vodou.

Grilovací mřížku ponořte do vody (ideální je mít na ni plastový lavórek) a pořádně vydrhněte v jarové vodě. Existují i jiné postupy, jako třeba umývání saponátem, dokud je mřížka horká - pak dojde ke vzniku páry, která pomůže, nebo použití speciálního spreje. Je to na vás, ale mřížka by se prostě jednou za čas měla lesknout.

Pod mřížkou najdete plechové stříšky, které zachycují odkapávající tuk a starají se o rozprostření tepla z hořáků. Pravděpodobně budou plné připálené šťávy, takže s nimi naložte stejně, jako s mřížkou.

Samotné hořáky buď vymontujte, pokud si je troufnete vrátit zpátky tak, aby těsnily, nebo je alespoň očistěte na místě - jejich otvory se časem zanáší špínou a s oblibou je obsazují brouci, někdy stačí párátko, ale ideální je opravdu demontáž a pořádné promytí vodou.

 

Pokračování...

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.