Pokud jde o šikovné věci do kuchyně, zdá se, že nabídka je doslova nekonečná. Jsou ale všechny tak dobré, jak ukazují reklamy? Nebo dokonce - plní vůbec služby a funkce, které by podle popisu měly? Jak kdy. Jednou z věcí, která skutečně funguje, je pizza stone, tedy pečící kámen. Nejspíš proto, že je neskutečně jednoduchá a neskrývá se za ní žádná falešná věda.
Určitě jste si všimli, že když je něco pečené v kamenné peci, zdůrazňuje se tato kamenná pec jako důvod, proč by mělo být jídlo lepší a dražší. Uvnitř takové kamenné pece totiž panují podmínky, které pečení prospívají a kterých typicky nedocílíme v troubě s plechovým vnitřkem, která má přirozeně zase jiné výhody. Nebo docílíme?
Je historicky dokázáno, že pokud pečete těsto, záleží na vlhkosti okolního vzduchu, jak se těsto povede. I v obyčejné plynové troubě u sebe doma můžete upéct křupavý chleba, ale musíte pod něj buď na dno trouby postavit malou misku s vodou, nebo ho ve správném okamžiku potřít vodou na povrchu. Tak důležitá je vlhkost pro formování křupavého povrchu.
Cihlová pec absorbuje vzdušnou vlhkost a samozřejmě i vlhkost, která uniká z těsta při zahřívání. Díky tomu není nikdy její vnitřní prostor úplně suchý, ani když se zatopí. Právě ta vlhkost, která se uvolňuje z pórovitého kamene při zahřátí, je tajemství úspěchu kamenných pecí a důvodem, proč chcete něco podobného i doma.
Jenže - je potřeba si stavět kamennou pec?
Správný pizza stone je vyrobený z pórovitého minerálního materiálu, nejčastěji z keramiky. Holá neglazovaná keramika je přesně tím povrchem, který dokáže zadržet a pomalu uvolňovat vlhkost přímo v blízkosti korpusu pizzy tak, aby měla nadýchané a křupavé okraje. A samozřejmě to stejné se týká i řady dalších pečených dobrot.
Na pizza kamenech není moc co na koukání. Je to kulatá nebo hranatá deska vyrobená z keramiky nebo některých druhů kamene. Napodobuje kamenný povrch, na kterém se peklo v historii.
Pizza kámen dodá správné mikroklima pečenému těstu v normální domácí troubě, ale jak vidíte na fotografii, klidne i v plynovém grilu.
Další pozitivní vlastností kusu kamene nebo keramiky je tepelná akumulace a nízká tepelná vodivost. Poskytuje povrch, který nemá tendenci připalovat, a který se spolupodílí na produkci sálavého tepla, které je zodpovědné za chutně upečené jídlo.
Na stejném principu fungují i pečící formy na chleba - vyklenuté víko zevnitř není glazované a pomáhá udržet ve formě vyšší vlhkost.
Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!
HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice
Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE
Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:
Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.
© HOMEWARE s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o. Zobrazit panel o souborech cookie.