Jak správně vakuovat potraviny?

Vakuování potravin pomáhá spolu s uložením v lednici nebo v mrazáku výrazně prodloužit jejich životnost, uchovat čerstvý vzhled, chuť a obsah živin. Přesto ale existují určité drobnosti, které rozhodují o tom, jestli s tou kterou potravinou dosáhnete spíš horní nebo dolní hranice jejich trvanlivosti. Pojďme se na to podívat.

Vakuovací misky a sáčky

Když pomineme vakuovací fólii, která tvoří základní výbavu průmyslových vakuovaček, které používají gastronomické provozy, pro použití v domácnosti se zpravidla mnohem lépe hodí vakuovací dózy, misky a opakovatelně použitelné sáčky. Právě možnost používat je opakovaně a po delší dobu potom vede k určitým nezbytnostem:

Dbejte na to, aby byly vnitřní povrchy vakuovacích misek, těsnících víček nebo vakuovacích sáčků hygienicky čisté a suché. Zbytky vlhkosti nebo mastnoty s sebou mohou nést nepatrné množství patogenů, které se i v prostředí s vyčerpaným vzduchem a nízkou teplotou bude mírně množit. Tedy něco, co u jídla nechcete.

Udržujte čisté a nepoškozené těsnění misek i otvorů pro vyčerpání vzduchu. Plastové nebo skleněné vakuovací misky jsou vybaveny víčkem s dvojitým silikonovým těsněním. To lze z víčka sejmout a je vhodné ho pravidelně šetrně umývat, aby nějaký nechtěný drobek nebo kapka mastnoty v záhybech nebyly zdrojem zbytečné kontaminace uložených potravin.vakuovací sada zwilling se skleněnými dózami

Syrové maso

Bývá dobrým zvykem syrové maso důkladně opláchnout a osušit, než se dá do lednice, jen co přijdete od řezníka. Co ale dělat, pokud maso koupíme v supermarketu ve vaničce pod fólií? Takové balení přirozeně uchová maso o něco lépe, než když ho donesete zabalené v papíru, ale možnost vakuování to nepřekoná. Když víte, že vepřové žízky nebo kuřecí stehna přijdou na řadu až příští týden, může přemístění z původního balení do misky a vakua pomoci.

Odstraňte nebo obalte ostré hrany kostí. V některých případech je kost tak nějak součástí nachystané porce a nemá význam ji dávat pryč, ale její případný ostrý okraj může zbytečně narušit těsnost vakuovacího sáčku nebo poškrábat stěnu plastové vakuové nádoby.

Zelenina

Výrobci vakuového systému radí zeleninu před dlouhodobým uložením ve vakuu blanšírovat, tedy velmi krátce (1-4 minuty) ponořit do vroucí vody a poté důkladně osušit. Změny, které nastanou v rostlinné tkáni těsně pod povrchem, pomohou prodloužit trvanlivost a poživatelnost zeleniny i v chladu a vakuu.

Naše doporučení:

Pokud se chystáte vakuování v domácích podmínkách vyzkoušet, jsme pro. Ušetříte čas, námahu, zbytečné cestování a nakonec třeba i zklamání, pokud se vám v minulosti stávalo, že jste část zkažených potravin vyhazovali. Podívejte se na šikovnou domácí sadu pro vakuování potravin se skleněnými miskami od Zwillingu, je opravdu skvělá.

sada na domácí vakuování potravin Zwilling

Sada obsahuje dobíjecí bezdrátovou pumpu, dvě skleněné misky s vakuovým víkem a 4 opakovaně použitelné vakuové sáčky. Vše kompatibilní jedno s druhým. Nebo vyzkoušejte sadu s plastovými miskami.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.