Používáte v kuchyni sodu? Někdy je to špatně

jedlá soda..."Do prostředku na mytí nádobí přidejte dvě lžíce jedlé sody"... dočtete se. A jinde: "Nasypte trochu sody na špinavý sporák". "Na zanesené spáry v kuchyni nebo koupelně použijte jedlou sodu smíchanou s vodou do husté pasty". Vypadá to, že je jedlá soda takový malý nenápadný pomocník, který dokáže v kuchyni a koupelně pravé divy. Ale pozor, v některých případech je rozumnější se sodě vyhnout.

Soda bikarbona jsou drobné bílé krystalky, které se pomalu rozpouští ve vodě za vzniku slabého louhu. Z tohoto důvodu si vysloužila své druhé jméno - jedlá soda - protože v pravý okamžik polknutá malá špetka dokáže potlačit kyselost v žaludku, zmírnit pálení žáhy a nebo různé žaludeční obtíže. Tento slabý louh také rozpouští mastnotu na nádobí nebo kuchyňském nábytku a kachličkách a nerozpuštěné krystalky fungují jako celkem šetrný mycí písek.

Soda tak nabízí domácí alternativu mycích prostředků, které různí lidé z různých důvodů používat nechtějí, nebo přísadu k mytí, která zlepšuje výsledek. Nyní si řekneme o některých nevýhodách a místech, kam soda rozhodně nepatří.

Lednice kvůli vlhkosti a pachům

Je celkem prokázané, že jakýkoliv prostředek, který lapá vzdušnou vlhkost a reaguje s látkami, které jsou ve vlhkém vzduchu rozptýlené, potlačuje pachy a prodlužuje životnost skladovaných potravin. Miska se sodou umístěná v lednici je typickým příkladem - postupně vlhne a vychytává pachy a pomáhá vysušením prostředí k prodloužení trvanlivosti jídla. Jenže.

K efektivnímu boji s mikroby a vlhkostí má soda poměrně malý povrch a nasypat ji jen tak do misky neudělá víc, než jen drobnou službu. Mnohem lépe poslouží komerční přípravky na bázi aktivního uhlí, které má mnohonásobně větší povrch a účinnost.

lednice

Pokud dáváte misku se sodou do lednice na snížení vlhkosti a potlačení pachu, neděláte chybu. Existují ale vhodnější způsoby.

 

Hliníkové a nerezové povrchy

I když se nádobí z povrchově neupraveného hliníku prakticky nevyrábí a neprodává (hliníkové nádobí má dnes zvenčí i zevnitř solidní netečný povrch, který brání styku hliníku s potravinami), holý hliík najdete třeba na kepmingovém vybavení, nebo v domácnosti na různých lištách na zdi nebo na nábytku. Jedlá soda rozpuštěná ve vodě hliníkové povrchy pomalu leptá a vytváří na nich nevzhledné skvrny.

To stejné se týká nerezového nádobí, které je v kuchyni přece jen mnohem častější. Krátké vydrhnutí a umytí škodu nezpůsobí, naopak. Ale delší expozice, třeba pokud nádobí špatně opláchnete, povede ke vzniku nevzhledných barevných skvrn.

nerezová mísa ke kuchyňskému robotu Artisan 5KSM7580

Nerezové povrchy jsou neskutečně odolné proti poškození nebo poleptání slabými kyselinami a zásadami v kuchyni. Přesto si při nešetrném čištění můžete způsobit nepěkné barevné změny.

 

Stříbrné povrchy s patinou, postříbřené povrchy

Pasta ze sody na vyřazeném zubním kartáčku je generacemi osvědčený prostředek na druhnutí zašlých stříbrných šperků. Pozor byste si ale měli dát v případech, kdy je stříbro záměrně ztmavené ve formě umělé patiny, kterou sodou odřete a odstraníte. Stejně tak příbory nebo nádobí, které jsou pouze pokovené stříbrem, vám mohou nešťastně změnit barvu, jak z nich tenkou vrstvu odřete.

Jedlá soda při pálení žáhy - ano či ne?

Předně - jedlá soda skutečně pomáhá a dokonce ji v lékárně seženete v praktické podobě tablet místo prášku, který je určený na vaření. Obsahuje ale sodík, stejně jako kuchyňská sůl. A stejně jako u kuchyňské soli platí, že nadměrný příjem sodíku nedělá tělu dlouhodobě dobře.

Pálí vás žáha jednou za čas po prohýřené noci? Jednou za čas je jedlá soda naprosto v pořádku. Jíte ji denně? Pak je mnohem lepší poradit se s lékařem a užívat opravdové léky.

 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.