Cappuccino a caffé latte - jak se liší?

jaký je rozdíl mezi cappuccinem a latté?Cappuccino a latte (v originále Caffé latte) jsou dvě z nejpopulárnějších variant italské kávy, které se připravují s použitím horkého mléka.

Rozdíl je hlavně v poměru černé kávy, napěněného mléka a mléčné pěny.

 

 

Zjednodušené porovnání:

  Cappuccino Latte
Množství mléka Obsahuje menší množství mléka Obsahuje větší množství mléka
Servírování Podává se ve sklenici na talířku s ubrouskem Podává se v porcelánovém hrníčku, který zajistí lepší udržení tepla
Původ Itálie Amerika (překvapivě)
Původ názvu Název "Cappuccino pochází buď z hábitů mnichů kapucínů, nebo z jejich vyholených hlav, kdy bylo bledé bílé kolečko obklopeno prstencem hnědých vlasů Pochází z italského "latte", což je mléko. Caffé latte je tedy káva s mlékem.

Rozdíly v surovinách a přípravě:

Latte se připravuje z kávy a napěněného mléka. Na rozdíl od cappuccina není vysloveně potřeba espresso, může to být třeba i filtrovaná káva, ale třeba i některé druhy čajů. V itálii si caffé latte připravují nejčastěji k snídani a používají kávu z moka konvičky, kterou nalévají přímo do hrnku s ohřátým mlékem. Italské latte tak neobsahuje žádnou pěnu. Mimo Itálii caffe latte obsahuje 1/3 espressa a 2/3 mléka napěněného horkou párou, na povrchu tvořící 5 mm vrstvu pěny. Někdy ale také narazíte na variantu, kdy se silná káva míchá s napěněným mlékem v poměru 1:1. Ani tak ale nemluvíme o cappuccinu, které se liší výškou pěny.


pákový kávovar mesgNáš tip: Pákový kávovar SMEG ECF01

Všechny tyto nápoje zvládnete s vyjímečným pákovým kávovarem přímo z dílny italských designérů SMEG. Barevná škála, která umožňuje sladit veškeré kuchyňské vybavení jednom odstínu, stabilní tlak 15 barů, stabilní teplota během celé extrakce


Cappuccino se naproti tomu připravuje výhradně z espressa, horkého mléka a pěny. Textura a teplota mléka jsou při přípravě nejdůležitější. Mléko našlehané horkou párou obsahuje množství maličkých bublinek, má nadýchanou texturu a je na chuť nasládlé. Při zalévání kávy napěněným mlékem se musí na hladině vytvořet dva centimetry pěny, na které se, jak se někdy baristé chlubí, musí udržet kostka cukru.

Cappuccino má ještě své varianty, jako je Cappuccino chiaro nebo Cappuccino scuro, které se opět odlišují množstvím mléka, nebo Cappuccino freddo, které se servíruje za studena.

Původ Latte a Cappuccina

Nápoj Caffé latte byl poprvé představen v Caffé Mediterraneum v Berkeley v Kalifornii a i když čerpá z italské tradice a používá italská slovíčka, správnou formu a jméno mu vymysleli v americe tím, že do cappuccina začali dávat výrazně více mléka.

Cappuccino ve své komerční formě vzniklo na začátku 20. století hned spolu s vynálezem a rozšířením kávovarů na espresso (Luigi Bezzera, Miláno 1901), přičemž dnešní podobu získalo někdy během 50. let.

 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.