Jak dobré je měděné nádobí? Není jedovaté?

Máte chuť si do kuchyně pořídit měděný hrnec nebo pánev, ale zároveň se bojíte složité údržby a nejste si jistí zdravotní nezávadností? V tomto článku si všechno řekneme a vysvětlíme, proč se měděného nádobí nebát a v čem je naopak tak skvělé.

měděné nádobí

Některé značky, jako třeba francouzský Mauviel, stále vyrábějí měděné nádobí v designu, jaký byl v módě v devatenáctém století. Vybavení kuchyně je pak neskutečnou potěchou pro oko a nadto samozřejmě skvěle vaří. Zdroj: Homeware.cz

K čemu je u nádobí dobrá tepelná vodivost?

Měď perfektně vede teplo a výrobci nádobí to stále dokola opakují. Co je na tom ale tak skvělého?

Při smažení a vůbec při kontaktní tepelné přípravě potravin je velice důležité, aby byla plocha pánve nebo dno hrnce rozehřáté rovnoměrně a aby nedošlo vhozením studené potraviny z lednice ke vzniku chladných míst. Důvodem, proč nikdo nedoporučuje používání nejlevnějšího nádobí není touha vydělat víc peněz, ale právě nejčastěji tato slabina - nerovnoměrné ohřívání, kdy třeba kus masa z části spálíte a některé kousky jsou polosyrové.

Tomu se dá předejít rovnoměrným a důkladným rozehřátím pánve nebo hrnce před vložením potravin. Důrazně tento postup doporučujeme u litinového nádobí, které ani jinak fungovat nemůže, ale naproti tomu u nepřilnavého nádobí rozehřváním naprázdno riskujete, že zkrátíte jeho životnost.

Měděné nádobí díky rychlosti rozvodu tepla po celé ploše vzniku chladných míst brání.

Hliníkové jádro - podvod, nebo snaha ušetřit?

U většiny značek měděného nádobí se dočtete, že pod vnější měděnou vrstvou tvoří tělo hrnců a pánví hliníková slitina. A celkem pochopitelně vás asi napadne, že to vypadá, jako by chtěl někdo drahou mědí šetřit. Je to pravda? Ano i ne.

Měď je skutečně drahá a cena celoměděného nádobí tomu odpovídá. Vytvoření sendvičové stavby, kdy se část mědi uvnitř nádobí vymění za hliník u některých značek skutečně pomáhá snížit výrobní cenu, ale není to hlavní důvod.

Tak rychle, jak se měď na sporáku ohřeje, tak rychle a ochotně stydne po vypnutí vařiče. Ne vždycky je to přesně to, co od nádobí chcete. Hliník je rovněž velmi dobrým vodičem, ale dává nádobí delší setrvačnost a lepší akumulaci. Pokud se tedy dočtete, že je vaše měděné nádobí vevnitř tak trochu hliníkové, buďte rádi. Je to pro váš prospěch.

Je měďěné nádobí jedovaté?

Není, jinak by ho nikdo nekupoval a nikdo nevyráběl. Měď patří v lidské stravě ke stopovým prvkům a zvyšovat její příjem není ani potřeba, ani to není zdravé. Ale u měděného nádobí vás toto riziko nečeká, protože se záměrně vyrábí s vnitřním pokovením některým z chemicky netečných a potravinářsky nezávadných kovů, jako jsou cín nebo nerezová ocel. Proto je měděné nádobí zvenčí pěkně měděné a zevnitř stříbrné.

Vrstva cínu nebo nerezové oceli brání dlouhodobému styku potravin s mědí a tím i vstupu mědi do našeho jídelníčku. Pokud se vám nějakým způsobem podaří vniřtní pokovení odštípnout nebo poškodit tak, že vykoukne měď, vyplatí se nechat si nádobí opravit a vnitřní hygienický povrch obnovit.

Je měděné nádobí složité na údržbu?

Není, pokud nečekáte, že ho budete dávat do myčky. Měď na vzduchu matní a má chuť měnit barvu do hnědé a zelené, ale dá se tomu předcházet, pokud nádobí po ručním mytí důkladně usušíte. Jakékoliv barevné změny, které na nádobí vzniknou, lze odstranit opatrnou aplikací jemně abrazivního materiálu - tedy ne písku nebo drátěnky, ale spíš speciálního přípravku, nebo kombinace citronu a sody.

Další informace o výhodách a nevýhodách měděného nádobí se dočtete zde.

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.