Jak se vyznat v sadě nožů?

Nože člověk používá už od pravěku a není bez zajímavosti, že se jejich tvar a funkce ustálily v dávné minulosti bez potřeby změn. Zatímco výzvy spojené s lovem a sebeobranou se nás v moderní době už netýkají, přicházejí výzvy nové - třeba jak se vyznat v nabídce nožů a sad, k čemu který nůž slouží a jak si koupit sadu, kterou skutečně využijete a ve které nebude na půlku nástrojů zbytečně sedat prach.

Jeden nůž nebo sada?

Co je lepší? Mít v kuchyni jeden pořádný nůž na všechno po vzoru kuchařských celebrit, nebo šikovnou sadu slovnanou podle velikosti a hbitě měnit nože podle potřeby? Nebudete to asi chtít slyšet, ale strašně záleží na vás samotných, čemu dáte přednost.

typy nožů a k čemu slouží

Sada nožů značky BergHOFF, na které je dobře vidět, jaké různé tvary a funkce jsou k mání. Zhora dolů je to loupací nůž, univerzální nůž, vykosťovací nůž, další univerzální nůž, nůž na pečivo, kuchařský nůž a ocílka.

Kuchař s jedním nožem je jev, se kterým se setkáte spíš v gastro prostředí, protože tam se v kuchyni práce důsledně rozděluje - s masem pracuje jeden člověk, jiný připravuje zeleninu. V momentě, kdy stojíte v kuchyni sami, jsou přechody mezi čerstvými surovinami rizikem kontaminace a zdravotních potíží a tak není nic zvláštního si přece jen brát nože čisté a na specifickou práci specificky tvarované.

Nejčastější typy nožů

Najdete je ve všech základních sadách do kuchyně a dá se říct, že si s nimi většinou vystačíte. Obslouží všechny kuchařské úkony a poradí si se všemi surovinami, i když možná někdy ne úplně na 100%. Ale o tom později.

Kuchařský nůž - charakteristicky široká čepel dlouhá cca 20 cm s ostřím, které umožňuje kolébavé krájení na prkénku a s téměř rovným hřbetem. Tento nůž skutečně řada lidí používá "na všechno" od sekání bylinek až po porcování masa. Přesto se dá říct, že jeho hlavní síla je v krájení na prkénku a příliš se nehodí na práci ostrou špičkou (je moc dlouhý) nebo na krájení čehokoliv, co neleží na pevné podložce (široká a dlouhá čepel brání lepšímu manévrování).

Nůž na maso - bývá nejdelším nožem v sadě a není tak široký, jako kuchařský nůž. Umožňuje dostatečně hladké a rovné řezy a šířka čepele při nich není na obtíž. Když nic jiného, tak zrovna tento nůž by měl být ostrý jako břitva, protože pokud budete na maso při řezání tlačit, bude pod nožem uhýbat a řezy nebudou rovnoměrně široké.

Vykosťovací nůž - může a nemusí být v základní sadě. Jeho čepel vypadá, jako kdyby měla za sebou desítky let broušení a téměř nic z ní nezbývalo. Na to, jak je zbroušený, ale přitom nebývá příliš pružný. Slouží k okrajování masa kolem kostí, je je jeho velmi tenká čepel výhodou a pružnost by byla proti smyslu věci.

Nůž na pečivo - díky zoubkovanému ostří dovede řezat tvrdou kůrku jako pilka a měkkou střídkou prochází bez toho, že by ji stlačoval a vyráběl z ní nevzhledné žmolky. Tento typ nožů se zpravidla nehodí na nic jiného, ale pokud jste fanoušci křupavých baget, tak se bez něj neobejdete.

Loupací nůž - krátký s ostrou špičkou a čepelí negativně zahnutou jakoby to dvaru srpku slouží hlavně k čištění a loupání zeleniny.

Univerzální nože - středně veliké, které ve stavu nouze zvládnou všechny úkony od krájení masa po čištění zeleniny, ale nevynikají v ničem.

Nože, které v základní sadě často nenajdete

Sem spadají všechny speciální nástroje, bez kterých se v zásadě obejdete, ale s nimiž je práce čistější a pohodlnější.

Filetovací nůž - dlouhý tenký a velmi pružný nůž na tenké krájení masa nebo na filetování ryb. Nezaměňovat s nožem vykosťovacím, který naopak pružný není.

Nůž na sýry - vypadá, jako kdyby ho uprostřed kus chyběl. Zvláštní tvar špičky zahnuté nahoru a čepel, kterou tvoří jakoby jen její obvod společně předcházejí tomu, aby se lepivější sýry trhaly při krájení a ulpívaly zboku na čepeli.

Steakový nůž - poměrně krátký zoubkovaný nůž, který slouží buď ke krájení plátků čerstvě upečeného masa, nebo přímo ke konzumaci místo příborového nože, který by si s rare steakem kultivovaně neporadil.

Seznam tvarově jedinečných nožů by takto mohl jít do nekonečna. V řadě případů se jedná jen o varianty nožů, které už byly uvedeny jako součást základní sady (čistící nebo špikovací nože jsou skoro stejné, jako nože loupací / univerzální, lososový nůž je jakoby prodlouženou variantou vykosťovacího a filetovacího nože a podobně.) V řadě sad najdete pod pojmem univerzální nůž také čepel s doutníkovitým průřezem a jemnými zoubky. Není od věci si nejřív představit, co v kuchyni děláte, a jestli všechny nože využijete. Jinak se také může stát, že za novou sadu vyhodíte peníze a stačilo by si koupit třeba několik nůžů a k nim stojan samostatně.

 

 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.