Pákový nebo automatický kávovar?

espressoKaždý milovník kávy si dříve nebo později položí otázku, jaký kávovar si pořídit domů. Pokud ze všech možných chutí a vůní dává přednost espressu, zúží se mu výběr v podstatě na dva typy - pákový kávovar, nebo takzvané automatické espresso. Nyní se pokusíme přinést pár postřehů, podle čeho se člověk může rozhodnout.

O výsledné chuti espressa rozhoduje mletí, množství kávy, upěchování, teplota vody, tlak, délka luhování, a pak samozřejmě to nejdůležitější - kvalita a čerstvost zrn a chuť vody, ale o těch posledních dvou se zmíníme až na závěr.

Pokud jde čistě o chuť kávy, jsme ochotní tvrdit, že mezi kvalitními kávovary obou typů nenajdete rozdíl, nebo pokud ano, bude paradoxně ve prospěch automatu. Ale všechno po pořádku.

Rituál, nebo vezmu šálek a jdu?

Nejdůležitějším aspektem při výběru mezi pákovým a automatickým kávovarem je to, jestli se přípravě kávy chcete aktivně věnovat, experimentovat a vnímat všechny vůně během mletí, pěchování a na závěr si pohrát i s procesem extrakce. Je pravda, že v kavárně vám z automatu kávu nikdo nenabídne, protože odvést na ní kus ruční práce a předvést, že to umíte, je prostě něco navíc. I když osobně patřím spíš na opačnou stranu barikády, moc dobře vnímám, jaké uspokojení cítí mí přátelé při odměřování, ručním mletí, kontrole teploty a jak dychtivě čekají, co řeknu na výsledek. Ano, pokud to cítíte stejně, vyberete si pákový kávovar.

Na druhou stranu, nutnost správně odměřit množství, správně kávu namlet, nastavit nebo odhadnout teplotu vody, předehřát šálek a to celé třeba dvakrát třikrát denně do konce života, to prostě není pro každého. Představa, že bude káva chutnat pokaždé jinak a někdy se třeba nepovede, řadu lidí vůbec neláká. Automat přesně dodržuje nastavenou hrubost mletí, navážku kávy, teplotu vody, délku a průběh extrakce, na závěr vyklepne pecku slisované sedliny do zásobníku a vy jste za celou dobu dvakrát použili jeden prst - na zapnutí kávovaru a na volbu mezi malým a velkým šálkem.

Dostat standardní kávu pokaždé, kdy si vyhradíte třicet sekund (a ne pět minut) je také dobrá věc. Při dnešních cenách spotřebičů ani není nijak zásadní barierou pořízení o něco dražších automatů, když se započítá, že obsahují i mlýnek a vzduchotěsný zásobník na kávu, které by jinak k pákovému kávovaru člověk stejně musel dokoupit zvlášť.

Jaké parametry sledovat?

Automatické kávovary a malá část pákových obsahují integrovaný mlýnek. U něj je vhodné dát pozor, co výrobce píše o tom, jak se vypořádá se statickou elektřinou, teplotou při mletí, kolik nabízí nastavení hrubosti a případně číst recenze, jestli namletá káva neobsahuje malé částečky, které by dělaly neplechu ve filtru a dostaly se třeba až do šálku. To jsou obecně věci, které se podepíšou na chuti a značkoví výrobci je u spotřebičů v nějaké rozumné cenovce mívají v zásadě vyřešené.

Pákový kávovar SMEG

SMEG ECF01 patří k zástupcům lépe vybavených pákových kávovarů, které v dobrých rukou podají profesionální výkon. Především dokáže v průběhu celé extrakce udržet stabilní tlak 15 barů a ohřev vody termoblokem účinně brání poklesu teploty během přípravy. Zdroj: homeware.cz

 

Pokud jde o teplotu a tlak, u cenově dostupnějších kávovarů zpravidla oboje po spuštění extrakce pomalu klesá. Kompresor zpravidla neudrží konstantní tlak a voda ztrácí teplotu. To negativně ovlivňuje chuť, ale ne každý to pozná. Tam je potřeba zvážit, jak moc rozmazlené chuťové pohárky máme a jestli nám to stojí za další peníze. Luxusnější kávovary obou typů nabízejí vícestupňové měření teploty a tlaku, takže je extrakce rovnoměrnější.

Pákový kávovar KitchenAid

KitchenAid Artisan 5KES6503 také patří ke špičce na trhu. Dvě inteligentní teplotní čidla zajišťují konstantní teplotu extrakce, nízkotlaká předinfuze pomůže lépe rozvinout chuť (toto opravdu nemají všechny kávovary). Přístroj se opět chlubí konstantním tlakem 15 barů. Zdroj: eKitchenAid.cz

 

Latte nebo cappuccino?

Oba typy kávovarů bývají zpravidla vybavené parní tryskou, která k přípravě mléčné pěny trochu zručnějšímu člověku v zásadě stačí. Opět to tedy není přísný důvod, proč vybrat jeden kávovar na úkor druhého. Pokud ovšem máte rádi pohodlí a očekáváte, že cappuccino nebo latte dostanete bez ruční práce, posouváte se směrem ke komplexnějším přístrojům. I pákové i automatické kávovary někdy nabízejí integrovanou nádrž na mléko a možnost přípravy přímo do šálku. U pákových kávovarů potom mluvíme o pákových automatech a dost často mívají i integrovaný mlýnek, takže jediným rozdílem bývá ruční pěchování a manipulace s pákou.

automatické espresso SMEG

SMEG BCC02 není zrovna typickým zástupcem automatických kávovarů, to bývají o dost větší mašinky, na kterých je jasně vidět zásobník na vodu, zásobník na kávu a displej volby nápojů. Italští designéři šli trochu jinou cestou a výsledkem je tento velice kompaktní přístroj s méně nápadným ovládacím panelem na horní hraně. Nabízí ohřev vody termoblokem, tlak páry 18 barů a nastavitelnou výšku šálku. Zdroj: Homeware.cz

 

Na čem je chuť kávy nejvíc závislá?

Nic nezklame milovníka kávy tak, jako když mu znuděná obsluha v kavárně na drahém a luxusním kávovaru připraví kávu mdlé chuti. Nejčastější příčinou snad kromě výběru špatných zrn bývá nezměkčená voda. Rozdíl je jako den a noc a opravdu každý ho pozná, jedno jak velký kávový snob. U toho bych i tento článek shrnul - I levnější mašinka, jedno jestli páková nebo automatická, může člověka potěšit, když si pohlídá kvalitní čerstvou kávu a nezapomene na změkčovací patronu nebo sáček do zásobníku s vodou.

 

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.