Proč mají madla pánví tvar vidličky?

madlo kuchyňské pánveMožná vás to nikdy nenapadlo zblízka studovat, ale když máte v obchodě pánvičky pěti, deseti značek, začnete si všímat některých společných provků. Například toho, že určitý typ rukojetí je připojen vidličkou ve tvaru písmene Y. Proč tomu tak je a k čemu je to dobré?

 

Madla pánví a hrnců se vyrábějí z nejrůznějších materiálů a není možné říci, který by byl naprosto nejlepší. Jedná se totiž nejen o pohodlný úchop a bezpečí, ale také o vzhled a cenu a různí zákazníci mají různý vkus, což je samozřejmě dobře.

Co by mělo madlo pánve splňovat a proč máme na trhu tolik typů

Na prvním místě je pohodlný úchop a bezpečná manipulace s pánví, i když je třeba plná surovin a trochu těžší. I když designů madel existuje bezpočet, vždy se myslelo na to, aby madlo netlačilo do ruky a neprokluzovalo. Potud celkem pochopitelné. Další otázkou je ale izolace od tepla plotýnky a riziko popálení dlaně rukou, čímž se otevírá téma nejrůznějších materiálů. Dřevo a syntetická madla perfektně izolují, ale nesmějí do trouby a v případě plastu působí levně a náhražkově.

pánev Zwilling Sol

Nerezová pánev s nepřilnavým povrchem Zwilling Sol

Celokovová madla jsou krásná a praktická, ale...

Kovové madlo nezničíte v troubě a určitě působí i na estetické vnímání velké části zákazníků, ale kov jaksi přirozeně vede teplo a to u madel pánví nechceme. Každý výrobce se s tím vypořádal jinak, takže se rozhodně nedá říct, že by u pánví bylo madlo jako madlo. Najdeme dutá madla, madla s izolačními podložkami, ale v oblasti kovových nerezových odlitků překvapivě velká část produkce drží stejný princip - vidličku.

Scanpan CTX

Nerezová pánev s titanovým povrchem Scanpan CTX

Nerezová ocel je špatným vodičem tepla...

Naštěstí pro naše ruce je nerezová ocel špatným vodičem tepla. Dostatečně dlouhé madlo se možná ohřeje, ale nikdy se od těla pánve nerozpálí tak, že by došlo k poranění. Zejména když tomu pomůže i jednoduchá fyzika.

Zwilling Sensation

Nerezová pánev Zwilling Sensation

Ztenčený profil v místě, kde se madlo dělí do vidličky ve tvaru písmene Y vedení tepla ještě zhoršuje a naopak nabízí větší plochu k chladnutí díky okolnímu vzduchu. Jedním z důležitých důvodů, proč se masivní litá nerezová madla vyrábějí ve tvaru vidličky je tento - aby madlo ve styku s pánví nevedlo a neakumulovalo teplo a aby se člověk nespáli a nemusel na pánev používat chňapku.

Ballarini Alba

Titanová pánev Ballarini Alba

Doporučte nás

Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!

Provozovatel

HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice

Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE

Novinky e-mailem

Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:

Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.