Litinový pekáč české výroby s povrchem z kvalitního čistě minerálního barevného smaltu. Litina skvěle vede teplo, akumuluje a sálá, dává tak ze všech materiálů nejlepší výsledky při pečení.
Výhodou litinových pekáčů je, že po zahřátí samy fungují jako malá pec. Litina velmi dobře a rovnoměrně vyzařuje naakumulované teplo, jedno jakým způsobem se sama ohřála. Excelentní a rovnoměrné výsledky pečení tak dostanete i ve staré troubě, kde bylo jinak potřeba pekáč pravidelně otáčet, aby jídlo nebylo z jedné strany připálené.
Všimli jste si? Náš domácí výrobce litinového nádobí Český smalt nabízí téměř stejné pekáče s názvem Gustav a Gustav Solo. Liší se pouze tím, že varianta Gustav obsahuje i litinovou pokličku s úchytem. K čemu je dobrá?
Rozehřátý litinový pekáč funguje jako malá pec. Jedno jak nerovnoměrně se zahřívá, může dokonce stát na plotně jenom z půlky, nevadí mu ani dosluhující nerovnoměrně pečící trouba. V sadě s litinovou pokličkou je potom tato pícka dokonalá a hřeje ze všech stran.
Nádobí Gourmetina od výrobce Český smalt je vyrobeno z takzvané šedé litiny. Pokud ve vás neznámý pojem vyvolává nedůvěru, máme pro Vás následující informace:
Šedá litina je ocel s vysokým obsahem uhlíku (2,5 až 3,5 %), která vyniká při odlévání složitějších tvarů (dobře zateče do všech koutů formy bez předčasného tuhnutí) a díky vysokému obsahu uhlíku také výrazně dobře vede teplo. V kuchyni využijeme kromě této vodivosti i perfektní akumulaci a silné a rovnoměrné vyzařování v průběhu vaření. Znamená to, že litina vaří a peče kultivovaně a rovnoměrně s pomalým náběhem teploty a dlohou setrvačností při chladnutí. To využijeme například při servírování až na stůl, kde litina udržuje pokrmy stále na konzumní teplotě. A mimochodem - litinové nádobí skvěle funguje na indukci.
Smalt je křemičitá tavenina, něco mezi sklem a porcelánem, která po vytvrdnutí připomíná glazuru na keramice a má všechny její výhody. Je sice křehká a nesnese prudké údery, ale jinak vydrží barevně stálá a hladká klidně stovky let. Smaltování má tradici až do starověku, přičemž předměty denní spotřeby se bezpečně začaly smaltovat na konci 19. století. Chemická stálost, nerozpustnost a netečnost vůči kyselinám patří k nejdůležitějším vlastnostem smaltů a hlavním výhodám na vašem nádobí. Takže co dělá s potravinami? Právěže nic. Stejně jako sklo nebo keramika.
Pekáč Gustav vychází tvarově věrně z historického litinového nádobí, které dodnes najdete po chalupách, nebo alespoň v muzejích. Vyniká při pečení masa (jak jinak), ale velmi doporučujeme vyzkoušet v něm péct třeba i buchty.
Zpět na předchozí stránku.
Domníváte se, že by naše stránky mohly zajímat někoho z Vašich přátel či známých?
» Doporučte nás!
HOMEWARE s.r.o.
Syrovice 349
664 67 Syrovice
Tel.: +420 725390797
E-mail: obchod@homeware.cz
HOT-LINE
Zadejte svůj e-mail pro odběr novinek:
Zadáním registrovaného e-mailu novinky odhlásíte.
© HOMEWARE s.r.o. Všechna práva vyhrazena.
Internetový obchod EasyShop® 3.9 © IT STUDIO s.r.o. Zobrazit panel o souborech cookie.